Het belang van Winterbanden

winterbanden

Fabels en Feiten over winterbanden.

Nu de winter eraan komt, zetten wij veel voorkomende aannames op een rij. Want niet alle argumenten die worden gebruikt in de discussie over het gebruik van winterbanden, berusten op de waarheid.

Fabel: Het sneeuwt hier bijna nooit, dus winterbanden zijn een overbodige luxe.

Vakgarage: Winterbanden zijn absoluut niet speciaal voor sneeuw ontwikkeld. Al bij temperaturen onder de +7 graden Celsius rijdt u met winterbanden veiliger. Dit komt door een andere rubbersamenstelling en ander profiel waardoor de band meer grip heeft, en met name de remweg aanzienlijk korter is.
Fabel: Ik heb ABS en ESP, dat is voldoende

Zelfs de meest moderne uitrusting laat het afweten wanneer de banden niet aan de situatie op de weg aangepast zijn. Realiseer u dat de band de rechtstreekse schakel vormt tussen u auto en het wegdek. Deze 4 kleine raakvlakken moeten voor de veiligheid van u en uw medepassagiers zorgen. Een goede kwaliteit en de juiste band voor het seizoen zijn hierbij essentieel.
Feit: De remweg van andere banden is langer dan die van winterbanden

Vakgarage: Uit verschillende onderzoeken blijkt dat er wel degelijk een verschil in de remweg zit. Afhankelijk van de snelheid van de auto en de conditie van de weg, kan de remweg van een winterband tot wel 40 procent korter zijn.

Fabel: Met wat minder luchtdruk maak je van een zomerband een winterband

Vakgarage: Dat is niet waar. Winterbanden zijn van een heel ander soort rubber gemaakt, dat flexibel blijft als de buitentemperatuur zakt. Het laten leeglopen van je zomerband verandert daardoor niets aan het feit dat het rubber hard wordt. Bovendien verhogen te slappe banden het brandstofverbruik, is het contact met het wegdek niet optimaal en kunnen de banden zeer onregelmatige slijtpatronen vertonen.
Feit: Zonder winterbanden kan je aansprakelijk worden gesteld voor eventuele schade

Vakgarage: In veel Europese landen zijn er regels over het verplicht gebruik van winterbanden. Naast het feit dat je een boete riskeert, kun je in deze landen (mede)aansprakelijk worden gesteld voor eventuele schade bij een ongeluk als je auto geen winterbanden heeft. Daarnaast kan het zijn dat de schade niet volledig wordt vergoed door de verzekeringsmaatschappij.
Fabel: Als ik winterbanden aanschaf, ben ik veel duurder uit

Vakgarage: Op langere termijn ben je zeker niet meer kwijt dan wanneer je met één set banden rijdt. Door op twee sets te rijden, slijten de banden logischerwijze maar half zo snel.

Fabel: Nieuwe zomerbanden zijn veilig genoeg

Zomerbanden zijn ongeacht hun profieldiepte niet geschikt voor winters weer (onder de +7 graden Celsius). Het rubber wordt te hard en heeft maar één aangrijpingspunt op de weg. Winterbanden bieden vanwege de speciale samenstelling van het rubber ook op een koud wegdek een betere grip en verhogen daarmee aanzienlijk uw veiligheid. 

Feit: De veiligheid van bestuurder en medepassagiers staat voorop

De belangrijkste reden om te kiezen voor winterbanden is de veiligheid van u en uw gezin of medepassagiers. De banden zijn immers het enige contact tussen uw voertuig en het wegdek. Daardoor is het van levensbelang dat uw banden van goede kwaliteit zijn. Banden die versleten zijn of niet geschikt zijn voor de weersomstandigheden vormen een gevaar voor u, de inzittenden en de overige weggebruikers.